DE PAUS

Andy Warhol werd in 1928 geboren in Pittsburgh. Hij was al een succesvolle New Yorkse illustrator toen hij in 1961 besloot om beeldend kunstenaar te worden. Net als Roy Lichtenstein of Claes Oldenburg voor hem haalde Warhol zijn motieven uit de mediawereld.

Hij reproduceerde ze met behulp van zijn geliefde zeefdruktechniek in verschillende formaten en kleuren. Zijn reeksen met Campbell’s-soepblikken, Marilyn Monroe en bloemen zijn wereldberoemd. In 1962 veranderde hij zijn studio in de ‘Factory’, waar acteurs en kunstenaars met hem samenwoonden en -werkten als ‘superstars’.

De kunstenaar had een tegenstrijdige relatie met affiches, omdat ze gevaarlijk dicht aanleunden bij zijn zeefdrukreeksen. Hij ontwierp er zelden zelf, maar veranderde de kleuren van bestaande exemplaren in de afdrukken die hij maakte voor zijn klanten.

Tegelijk was Warhol echter dol op publiciteit en zocht hij contact met sterren uit de film- en muziekwereld. Op dat vlak vond hij affiches dan wel weer interessant. Er verschenen dan ook meer dan 150 affiches van zijn hand tussen 1964 en 1987, toen hij onverwacht overleed na een chirurgische ingreep.

DE VOORLOPER

Roy Lichtenstein werd geboren in New York in 1923. Hij volgde kunstonderwijs en begon met eerder gematigd succes te schilderen. In 1961, toen Lichtenstein al 38 was, kreeg hij het idee om banale elementen over te schilderen uit comics en advertenties.

Het jaar erop organiseerde galeriehouder Leo Castelli een tentoonstelling met de voor die tijd heel provocerende werken. In een mum van tijd waren ze allemaal verkocht. Lichtenstein ontwikkelde een heel eigen stijl, waarbij hij oppervlakken vulde met regelmatig geplaatsen rijen puntjes. De puntjes waren geïnspireerd op de halftoonpunten gebruikt bij offsetdruk. Hierdoor voelden de werken machinaal aan.

Tot 1965 selecteerde Lichtenstein motieven uit comics. Daarna begin hij nieuwe reeksen te ontwikkelen, zoals de ‘Modern Paintings’, waarin hij aan de slag ging met de art-decostijl, of zijn Brush Strokes, die commentaar gaven op de abstracte werken van een aantal van zijn collega’s. Als beroemde kunstenaar kreeg Lichtenstein geregeld de vraag om affiches te ontwerpen. Hij maakte er een zeventigtal tussen 1962 en 1996. Roy Lichtenstein stierf in New York in 1997. 

DE URBAN LEGEND

Keith Haring werd in 1958 geboren in Kutztown (Pennsylvania). Toen hij twintig was, trok hij naar New York om er te studeren aan de beroemde School of Visual Arts. Hij was echter vooral geïnteresseerd in straatkunst. In 1980 begon hij krijttekeningen te maken op zwarte, lege billboards in de metro, de zogenaamde ‘Subway Drawings’. Hij maakte deel uit van de graffiti-scene en creëerde de bekende tag met de ‘radiant baby’.

In 1982 bood galeriehouder Tony Shafrazi hem de kans om een eerste solotentoonstelling te houden en binnen de twee jaar was hij wereldberoemd. Zijn door comics en streetart geïnspireerde stijl was onmiddellijk herkenbaar.

Haring wist met zijn eenvoudige tekeningen heel krachtige boodschappen over te brengen en gebruikte ze om de belangrijke kwesties van die tijd aan te kaarten. Affiches vormden een belangrijk medium voor hem om zijn boodschappen te verspreiden.

Haring stierf in 1990 op slechts 32-jarige leeftijd aan aids. Tussen 1982 en 1989 ontwierp hij meer dan 100 affiches.